lilosrecept.blogg.se

LiLo's Receptfavoriter

Citron- och pepparstekt oxfilé med balsamicosås och kronärtskockspotatis

Publicerad 2016-10-08 19:14:41 i Allmänt, Nyårsmiddag, kött, potatis,

10 pers
 
  • 1.6 kg oxfilé
  • 1 citron (skal)
  • 3 msk pressad citron
  • 1 1/2 dl olivolja
  • ca. 3/4 dl hel svartpeppar
  • 2 tsk salt
 
sås
 
  • 2 hela vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 msk balsamvinäger
  • 5 dl rött vin
  • 5 msk kalvfond
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 25g smör
  • 2 krm salt
 
kronärtkockspotatis
 
  • 8 medelstora potatisar
  • 1/2 msk olivolja salt 
  • 1 krm nymald sbartpeppar
  • 2 burkar kronärtkockshjärtan ( 390 g)
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 tsk maizena majsstärkelse 
  • 1/2 dl finstrimlad basilika
 
bakade tomater
 
  • 10 röda små kvisttomater
  • 10 gula kvisttomater
  • 1/2 dl riven parmesanost
 
tillbehör
 
  • 20 kokta gröna sparrisar
  • 250 g kokta haricorts verts
  • basilika 
  • flingsalt
 
Oxfilé:
  1. tvätta citronen, skala den med en potatisskalare, var försiktig så att det vita inte kommer med
  2. koka upp skalen i lite vatten, häll sedan bort vattnet
  3. blanda citronska, pressad citron och olivolja
  4. häll citronoljan i en stor plastpåse och lägg i köttet. låt marinera i ett dygn
  5. koka upp svartpepparn med vatten, kåt koka ca 5 min. sila av vattnet och upprepa det 2 gånger. 
  6. rosta sedan svartpepparn tills pepparkornen börjar knäppa, krossa dem sedan i en mortel
 
sås:
  1. sätt ugnen på 200 grader
  2. bryt vitlöken i klyftor, lägg löken i en oljad långpanna, rosta 20 min
  3. smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftor, vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl
  4. sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt
  5. (Hit gåt att förbereda dagen före)
 
Potatis
 
  1. sätt ugnen på 200 grader, skala och skär potatisen på längden i 4 skivor. 1/2 cm tjocka. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och peppar. Baka potatisen mjuk i ugnen 12- 15 min
  2. skölj kronärtskockorna i kallt vatten, skär dem i mindre skivor. Höll över citronsaft. koka ihop grädde, salt och peppar ca 5 min. red av med majsstärkelse utrörd i vatten, låt koka upp. Blanda ner kronärtskockor och basilika. Varva potatisskivor och kronärtkocksskivor. Avsluta med potatis, 3 potatisskivor räcker till varje. 
 
kött och tomater
 
  1. sätt ugnen på 175 grader. Rumstemperera köttet och skrapa bort citronskalen. Strö på salt. Vänd filén i svartpeppar Bryn köttet runt om. Lägg över det i en ugnssäker form och stek det sedan inför servering.
  2. stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56 grader. Låt vila under folie 15 min innan det skärs i skivor. Höj temperaturen till 225 grader. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Strö på parmesanost. Gratinera ca 5 min
 
Strax före servering:
värm potatisen i mikron, garnera med basilika. Värm sås och grönsaker. Strö flingsalt över grönsakerna. Servera allt sammans på varma tallrikar. 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela